• Odwiedziło nas: 557181 osób
  • Do końca roku: 251 dni
  • Do wakacji: 59 dni
Wtorek, 2018-04-24
Imieniny:
Bony, Horacji

Jadłospis

Jesteś tu: » Strona startowa » Jadłospis

 

 

 

 

 Jadłospis od dnia 11.04.2018r. do dnia 24.04.2018r.

 

 

 

 

Data

I śniadanie 

II śniadanie

obiad

Środa  11.04.2018r

Chleb pszenno-żytni, wieloziarnisty z masłem, serkiem puszystym Almette(1,7), pomidor, płatki ryżowe na mleku(1,7), herbata z cytryną

Jogurt truskawkowy(7), jabłka, mandarynka

Zupa makaronikowa(1,9) z natką pietruszki, ziemniaki, bitki wołowe, sałata zielona(7), kisiel do picia

    Czwartek  12.04.2018r

 

Chleb pszenno- żytni, słonecznikowy z masłem(1,7), szynką tyrolską, ogórek kiszony, kawa biała(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, chleb z masłem(1,7), pastą z makreli wędzonej(4), szczypiorku, jabłka, banany

Zupa pomidorowa z ryżem(1,7,9), natką pietruszki, kopytka z masłem, surówka z selera, marchewki, pory(7,9), kompot wieloowocowy

       Piątek  13.04.2018r

Chleb pszenno-żytni z masłem(1,7), pasztetem pieczonym, pomidor, kakao(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, chleb z masłem, jajkiem(1,3.7), rzodkiewką, ogórkiem, jabłka, kiwi

Zupa ogonowa(1,7,90 z natką pietruszki, ziemniaki, bigos, kompot śliwkowy

 Poniedziałek  16.04.2018r 

 

Chleb pszenno- żytni, wieloziarnisty z masłem(1,7), schabem pieczonym, ogórek kiszony, kawa biała(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, chleb pszenno- żytni z masłem, parówka na gorąco, ketchup, jabłka, banany

Zupa jarzynowa(7,9) z natką pietruszki, makaron z serem, masłem, ananasy, kompot owocowy

     Wtorek  17.04.2018r

 

Bułka śniadaniowa z masłem(1,7), jajecznica(4) ze szczypiorkiem, kakao(7), herbata z cytryną

Kisiel, wafle domowe(1,7), chrupki kukurydziane, jabłka, pomarańcze

Kapuśniak(1,9) z natką pietruszki, ziemniaki, udko z kurczaka duszone, mizeria(7), kompot owocowy

      Środa  18.04.2018r

 

Chleb pszenno- żytni, słonecznikowy z masłem(1,7), polędwicą indyczą, pomidor, kawa biała(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, pizzerka(1,3), ketchup, jabłka, kiwi

Zupa kalafiorowa(7,9) z natką pietruszki, pyzy z mięsem(1,3), surówka z rzodkiewki, marchewki, szczypiorku(7), galaretka

    Czwartek  19.04.2018r

 

Bułka pszenna z masłem, twarożek ze szczypiorkiem(1,7), płatki kukurydziane na mleku(7), herbata z cytryną

Jogurt malinowy(7), jabłka, banany

Zupa wiedeńska(1,9) z natką pietruszki, ziemniaki, kotlet z fileta drobiowego(1,3), fasolka szparagowa z masłem(7), kompot

       Piątek  20.04.2018r

Chleb pszenno- żytni, wieloziarnisty z masłem(1,7), szynką wieprzową, pomidor, kakao(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, rogal z masłem(1,7), dżemem, jabłka, mandarynka

Zupa fasolowa(1,9) z natką pietruszki, zapiekanka makaronowo- mięsno- warzywna(1,3), sos czosnkowy(7), ogórek konserwowy, kompot owocowy

  Poniedziałek  23.04.2018r

 

Chleb pszenno- żytni, owsiany z masłem(1,7), kiełbasą krakowską, ogórek kiszony, kawa biała(7), herbata z cytryną

Kasza manna (1,7) z sokiem malinowym., jabłka, banany

Zupa gulaszowa(1,9), ziemniaki, jajko sadzone(3), marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy

     Wtorek  24.04.2018r

 

Chleb pszenno- żytni z masłem, pastą jajeczno- serową(1,3,7), szczypiorkiem, suchary na mleku(1,7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, chleb z masłem(1,7), kiełbasą żywiecką, ogórek zielony, jabłka, mandarynka

Zupa – krem z brokuły(7,9) z natką pietruszki, ziemniaki, filet rybny w sosie greckim(4,7), galaretka

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

 

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.