Miejskie Przedszkole Publiczne nr 5 im. Jana Brzechwy w Bolesławcu

Jadłospis

 

Obiady u Jadzi

Firma Usługowa Paweł Sendecki

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

03.01.22

 

Szynka 25g, pomidor koktajlowy10g, ogórek kiszony10g, dżem wiśniowy 10g, masło5g, pieczywo jasne i ciemne 40g,

Kawa Inka 150ml

   

I(A,B),O

Herbata owocowa 200ml

Bułka 30g, masło 5g, żółty ser 10g

Mandarynka 40g

 

I(A),O

Zupa lane kluski na rosole/kurczak, porcje z indyka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, jajka, mąka,  por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

200ml,

A,I(A),E,

Kotlet mielony 60g(łopatka wieprzowa, jajka, bułka, cebula, sól o niskiej zawartości sodu, olej rafinowany), ziemniaki 140g, mizeria z pomidorów z jogurtem/pomidory, jogurt, sól niskosodowa/ 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Wtorek

04.01.22

 

Polędwica sopocka 25g, ogórek zielony 10g, sałata5g, szczypior3g, masło5g, pieczywo ciemne i jasne40g,

Kakao 150 ml

      

I(A,B), O

Jogurt truskawkowy 120ml

Paluchy ryżowe 20g

O

Zupa z kalafiorem i zielonym groszkiem /udka i porcje rosołowe z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, kalafior, groszek zielony,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml                   E,I(A),O

Naleśniki z serem,  marmoladą 2szt z polewą jogurtową– 60ml/mąka, jajka, mleko, woda, ser biały waniliowy, marmolada truskawkowa, sól o obniżonej zawartości sodu, cukier puder, jogurt, owoce/

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),O                      Danie smażone

Środa

05.01.22

 

Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką i zielonym ogórkiem 40g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło5g

Kakao 150ml

 

I(A,B),O

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne 30g, masło5g, polędwica drobiowa 25g

Jabłko 40g

I(A,),O

Zupa kapuśniak /udka porcje rosołowe z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, kapusta kiszona, majeranek,  por, sól o obniżonej zawartości sodu/

200ml                   E,I(A),

 

  Kotlet schabowy z samego zmielonego schabu (schab, panierka: jajka, bułka tarta, sól o niskiej zawartości sodu)60g, sos pieczeniowy/ bulion warzywno-mięsny, por, cebula, czosnek, mąka pszenna, sól niskosodowa, pieprz ziołowy/60g, ziemniaki140g, surówka z czerwonych buraczków /buraki, cytryna, kwasek cytrynowy, cukier, sól niskosodowa, olej rzepakowy rafinowany/ 80g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A)

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Czwartek

06.01.22

 

Dzień wolny

Piątek

07.01.22

 

Pasta z makreli, z jajkiem, z zielonym ogórkiem ze szczypiorkiem 35g,  pieczywo jasne i ciemne40g, masło5g

Kakao 150ml

I(A,B),O

Jogurt z owocami 120ml

Biszkopty 40g

Zupa czerwony barszcz / porcje rosołowe z indyka, buraki,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml     E,I(A),O

Brązowy makaron świderki z pełnego ziarna, Spagetti bolognese/mięso mielone z szynki, cebula, marchewka, por, kukurydza, koncentrat pomidorowy, bazylia, oregano, sól niskosodowa/ 200g

Kompot owocowy 200ml

A,I(A),

Danie duszone i  gotowane

 

Data

Śniadanie

II śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

10.01.22

 

Kiełbasa krakowska 25g, pomidory10g, ogórek zielony10g,  masło5g, pieczywo jasne i ciemne40g,

Kawa Inka 150ml

O, I(A,B)

Herbata owocowa 200ml

Bułka30g z masłem5g, z białym serem z brzoskwiniami25g

O, I(A)

Zupa pomidorowa z ryżem/kaczka, kurczak,  marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ryż, koncentrat pomidorowy,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki, śmietana 18%/

200ml,

I(A),E,O

Bułki na parze /mąka, mleko, jajka, drożdże/  – 2 szt w sosie jogurtowo - truskawkowym 80ml

kompot owocowy 200ml

A,I (A),O

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

 

Wtorek

12.01.22

 

Pasta twarogowo – jajeczna z dodatkiem ogórka35g, masło5g, pieczywo jasne i ciemne40g,

Kakao 150ml

O, I(A,B)

Herbata owocowa200ml

Pieczywo jasne30g, masło5g, szynka drobiowa 20g

Mandarynka 40g

I(A),O

Zupa szczawiowa/kurczak, szczaw mrożony, marchew, cebula, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml    E,I(A),O

Pulpet z marchewką w sosie pieczeniowym 120g /wywar mięsno-warzywnymięso z szynki wieprzowej, bułka, cebula podsmażona, sól nisko sodowa/, ziemniaki 140g,  surówka wielowarzywna  80g  

Kompot owocowy 200ml

 Danie z pieca konwekcyjno-parowego,

I(A)

Środa

13.01.22

 

Płatki zbożowe 30g

na mleku150ml, bułka 30g z masłem 5g z wędliną 10g

Dżem wiśniowy 10g

I(A),O

Woda n/g

 

Jogurt pitny truskawkowo-jabłkowy  150ml, chałka 30g, masło 5g, jabłko 40g

I(A),A,O

Zupa jarzynowa /udka z kurczaka, porcje rosołowe z kaczki, kalafior, brokuł, groszek, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, ogórki kiszone,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/            

E,I(A),O   200ml

 

 

Potrawka z fileta z kurczaka z groszkiem i marchewką 120g/filet z kurczaka, groszek, marchewka, cebula, olej rafinowany/, ziemniaki 140g, surówka z marchewki z jabłkiem 40g

Kompot owocowy 200ml

I(A)

Mięso z pieca konwekcyjno-parowego łączone w potrawę gotowaną

 

Czwartek

14.01.22

 

Pasztet drobiowy25g,  pomidor15g, szczypiorek3g, masło5g, pieczywo mieszane40g,

Kakao 150 ml

I(A,B), O

 

Herbata owocowa 200ml, pieczywo jasne i ciemne 30g, masło 5g, ser biały ze szczypiorkiem 25g

Pomidorki koktajlowe 10g

I(A,B), O

Zupa grochowa /udka z kurczaka, marchew, groch łuskany, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu,/

200ml

E,

Gulasz z szynki 120g(mięso z szynki wieprzowej, cebula grillowana, czosnek,, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, mąka pszenna), kasza jęczmienna 140g,     surówka z czerwonych buraczków 80g

Kompot owocowy 200ml

I(A),          

Mięso smażone

Piątek

15.01.22

 

Kasza manna 20g z żurawiną 3g na mleku 150ml, bułka 30g z masłem 5g z szynką 15g, dżem brzoskwiniowy15g

Woda n/g

I(A), O

 

 

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne i ciemne 30g, masło 5g, schab w plastrach 20g

Banan 60g

 

I(A,B), O

Zupa ogórkowa /porcje rosołowe, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, ogórki kiszone,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

 

200ml                 

 E,I(A),O

 

Ryba z pieca 60g, ziemniaki 140g, surówka z kiszonej kapusty z cebulką / kiszona kapusta, marchew, jabłka, majonez, cebula, koper, sól o obniżonej zawartości sody, pieprz/ 80g

Kompot owocowy 200ml    

A,B,I(A),O,

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

 

 

 

Data

Śniadanie

II śniadanie

Zupa

II danie

Poniedziałek

17.01.22

Szynka 25g, pomidor 15g, tarty żółty ser 15g, masło 5g, pieczywo jasne i ciemne 40g,

Kawa Inka 150ml

I(A,B),O

Jogurt z kiwi 120ml

Biszkopty 40g

Mandarynka 40g

A,I(A),O

Zupa pomidorowa z makaronem /kurczak, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, makaron, koncentrat pomidorowy,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml,

I(A),E,O

Nuggetsy 60g/ jajko, bułka tarta, sól niskosodowa, olej rafinowany/,  ziemniaki 140g   surówka kapusta pekińska z dipem malinowym 80g

Kompot owocowy ze śliwek, jabłek 200ml

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

I(A)

 

Wtorek

18.01.22

Parówka z szynki 30g

Keczup5g, ogórek zielony w słupki 20g, pieczywo jasne i ciemne40g, masło5g

Kakao 150ml

I,O

 

Kasza manna 200ml z musem truskawkowo-brzoskwiniowym

O, I(A)

Woda n/g

Zupa trio warzywne/porcje rosołowe z indyka, brokuł, kalafior, mini marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, makaron,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana 18%/

200ml    I,E,O

 

Kurczak w sosie śmietanowym z koperkiem 120g z makaronem 140g/ mięso z udka z kurczaka bez skóry, makaron, śmietana 30%, koper, bulion warzywno-mięsny, cebula, por, czosnek, mąka pszenna, sól niskosodowa, pieprz ziołowy/ ogórek kiszony 25g

Kompot owocowy ze śliwek, jabłek 200ml

Danie z pieca konwekcyjno-parowego i gotowane   I(A),O

Środa 

19.01.2022

Pasta z jajek z jogurtem greckim i szczypiorkiem 35g,   pomidory koktajlowe15g, pieczywo jasne i ciemne40g, masło5g

Kawa Inka 150ml

A,I(A,B),O

Herbata owocowa 200ml, bułka 30g, masło 5g, szynka 15g, ogórek zielony 20g

O, I(A)

 

Zupa krem z kalafiora /porcje rosołowe z indyka, udka z kurczaka kalafior, seler, pietruszka, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, słonecznik, śmietana 18%/

200ml    E,O

Sztuka mięsa w sosie 120g(mięso z karkówki wieprzowej, cebula grillowana, czosnek, pieprz ziołowy, sól niskosodowa, mąka pszenna), ziemniaki 140g,     surówka z buraków czerwonych 80g

Kompot owocowy 200ml

I(A,),          

Mięso z  pieca konwekcyjno-parowego łączone

Czwartek

20.01.22

Płatki kukurydziane 30g

na mleku150g, bułka 40g z masłem 10g i miodem15g

I(A),O

Woda n/g

Herbata owocowa 200ml

Pieczywo jasne i ciemne 30g, masło 5g, polędwica drobiowa 15g, pomidor 15g

Banan 60g

O, I(A)

Zupa krupnik z pietruszką na rosole /kurczaki, porcje rosołowe z indyka, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, kasza jęczmienna,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki, /

200ml    E,

 

Leniwe kluski 200g z masłem, bułką tartą– 5g, marchewka tarta z ananasem i jogurtem 40g/ser biały,mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier waniliowy, sól o obniżonej zawartości sodu, bułka tarta, masło/

Kompot owocowy 200ml

 Danie gotowane,

A.I(A),O

Piątek

21.01.22

Twarożek z rzodkiewką, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem 35g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło 5g

Kakao 150ml

I(A,B),O

Kisiel truskawkowy 150g, chałka30g z masłem5g

Jabłko 40g

O,A,I(A)

 

Zupa Biały barszcz z jajkiem/porcje rosołowe z kaczki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, zakwas barszczu, jajka, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu/

200ml

A,E,I(B)

Ryba z pieca 60g, ziemniaki 140g, surówka z kiszonej kapusty z cebulką / kiszona kapusta, marchew, jabłka, cebula, koper, sól o obniżonej zawartości sodu, pieprz/ 80g

Kompot owocowy 200ml    

A,B,I(A),O,

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

 

 

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

II Danie

Poniedziałek

24.01.22

 

Szynka 25g, pomidor 15g, ogórek kiszony 15g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło 5g,

Kakao 150ml

I(A,B),O 

Jogurt z brzoskwiniami 120ml

Bułka 30g, mało5g, żółty ser 20g

Woda n/g

I(A),O 

Zupa krupnik z kaszy jaglanej z pietruszką / porcje rosołowe z indyka, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, kasza jaglana,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, natka pietruszki, /

200ml    E,

Placki marchewkowe 2 szt z jogurtem– 20g/ marchew tarta, mąka, jajka, sól o obniżonej zawartości sodu, jogurt/

Kompot owocowy 200ml

 A,I(A),O 

Wtorek

25.01.22

 

Pasztet drobiowy 25g, ogórek zielony 20g, szczypior3g, pieczywo jasne i ciemne40g, masło 5g

Kawa Inka 150ml

I(A,B),O 

 

Herbata owocowa 200ml, twarożek z konfiturą wiśniową25g, chałka 30g, masło 5g

Mandarynka 40g

I(A),O 

Zupa ogórkowa /udka i filet z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, ziemniaki, ogórki kiszone,  mąka pszenna, por, sól o obniżonej zawartości sodu, śmietana do zupy 18%/

200ml                  

E,I(A),O

 

Pieczeń rzymska z jajkiem 60g/szynka, bułka, jajko, jajko gotowane, cebula, sól niskosodowa, pieprz ziołowy, ziele angielskie/ w sosie chrzanowym 60ml, kluski śląskie140g (ziemniaki gotowane, mąka pszenna, jajka), surówka z kiszonych ogórków 80g/kiszone ogórki, cebula, olej rzepakowy rafinowany, cukier/

A,I(A),

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Środa

26.01.22

 

Płatki ryżowe30g z rodzynkami3g

na mleku150ml, bułka 30g z wędliną z drobiu 25g, masło5g,

I(A),O

Woda n/g  

Herbata owocowa 200ml

Schab w plastrach15g, ogórek zielony 20g, masło 5g, pieczywo mieszane 30g

Deser mleczny Monte 55g

I(A),O 

Zupa Kalafiorowa z koprem /kurczak, kalafior, koper, marchew, cebula, pietruszka, seler, ziemniaki,  por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna, śmietana do zupy 18%/

200ml    E,I(A),O

Polędwiczki z fileta drobiowego 60g w sosie z śmietanowym 60ml (polędwiczki drobiowe, czosnek, wywar warzywny, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie,  sól niskosodowa), ziemniaki 140g,

surówka mini marchewki na parze 80g Kompot owocowy ze śliwek, i jabłek, sok z buraka 150ml

A,I(A),

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Czwartek

27.01.22

 

Wędlina z fileta drobiowego25g, sałata, pomidor15g, ogórek zielony10g, pieczywo jasne i ciemne40g, masło5g

Kakao 150ml

I(A),O 

 

Budyń waniliowy 150g, sos owocowy

Jabłko 40g

I(A),O 

Zupa szpinakowa z jajkiem /udka z indyka, porcje rosołowe z kurczaka, szpinak mrożony, ziemniaki, jajka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, czosnek.  por, sól o obniżonej zawartości sodu, , śmietana do zupy 18%/

200ml  

A,E,O

Gołąbki francuskie w sosie pomidorowym/ mięso z szynki wieprzowej, cebula podsmażona, sól nisko sodowa, ryż, pomidory bez skórki, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna/ 140g, ziemniaki 140g, ogórek kiszony

Kompot owocowy rabarbar, gruszki, jabłka, sok z buraków 150ml

I(A)

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

Piątek

28.01.22

 

Twarożek ze szczypiorkiem i zielonym ogórkiem35g, pomidor 15g, pieczywo jasne i ciemne 40g, masło5g

Kawa Inka 150ml

I(A),O 

Koktajl mleczno-owocowy ze świeżego banana, mrożonych truskawek 150ml, wafle ryżowe 20g

I(A),O 

Zupa fasolowa /porcje rosołowe z kaczki, kurczaki, udko kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, fasola Jasiek, ziemniaki, por, sól o obniżonej zawartości sodu, mąka pszenna/

200ml

E,I(A)

Ryba z pieca / ryba mintaj, panierka z jajka, bułki tartej/60g, ziemniaki 140g, surówka z kiszonej kapusty z czerwonym burakiem / kapusta kiszona, czerwony burak, cebula czerwona pietruszka natka, sól o obniżonej zawartości sody, pieprz/ 80g

Kompot owocowy ze śliwek 150ml    

A,B,I(A),

Danie z pieca konwekcyjno-parowego

 

 Alergeny:A - jajka, B - ryba, C - skorupiaki, E - seler, F - sezam, G - dwutlenek siarki, H, - orzeszki ziemne, I - zboża zawierające gluten - pszenicaA,żytoB,jęczmieńC, owiesD, orkiszE, kamutF, J - łubin, K - orzechy, L- musztarda, M - soja, N - mięczaki, O - laktoza, P - może zawierać śladowe ilości orzechów.