Miejskie Przedszkole Publiczne nr 5 im. Jana Brzechwy w Bolesławcu

Jadłospis

  •  

 Jadłospis od dnia 19.10.2020r. do dnia 30.10.2020r.

 

19.10.2020

Płatki kukurydziane z mlekiem150g /2,7/chleb psz.-żyt. 30 g /2/, masło 5 g /7/, szynka konserwowa 20g ,pomidor 20g

Herbata owocowa 150 ml

Kanapeczki wiosenne z pomidorem, ogórkiem ,papryka, sałatą, szczypiorkiem, i serkiem żółtym /2,4,7/

Zupa kalafiorowa 250 ml /2,7/

Risotto z warzywami i mięsem, sos pomidorowy /2/ 250g ,

 

 

Kompot owocowy 250 ml

20.10.2020r

Wtorek

Kakao z mlekiem150g/2,7/, chleb z ziarnami 40g /2/, masło 10 g /7/

pasta z fileta drobiowego z papryka i szczypiorkiem 40g /7/

Kasza manna na gęsto 150 ml /2,7/, sos owocowy , jabłko

Zupa zacierkowa /2,/ 200ml

Kotlecik schabowy /2,4, / 60 g, ziemniaki 150 g, sałatka Colesław /7/80g

Kompot owocowy 250 ml

21.10.2020r

Środa

Płatki zbożowe z mlekiem 150 ml /2,7/, bułeczka z masłem 30/5g/2,7/,

dżem niskosłodzony 20g,

herbatka z cytryną

 

Herbata owocowa 200ml, chleb psz.-żyt.40g /2/, masło 10g /7/, kiełbasa krakowska 20g , ogórek zielony 20g

Zupa barszcz biały z jajkiem i kiełbasą /2, / 200ml

Makaron z serem białym i polewa owocowa 250 g /2,7/

Banan

Kompot owocowy 250 ml

 

22.10.2020r

Czwartek

Kakao z mlekiem150g /2,7/

chleb graham 50 g /2/, masło 10 g /7/,

twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 30 g

Kisiel owocowy 150ml, gruszka 50g , bułeczka maślana 40g /2,4,7/

Zupa rosół 200 ml /2, /,

Pałeczki pieczone z kurczaka 120g , ziemniaki, sałata ze śmietaną 7

Kompot owocowy 250 ml

23.10.2020r

Piątek

Kawa zbożowa Inka z mlekiem150g/7/, chleb graham 40g /2/, masło 10 g /7/, ser żółty 30 g, pomidor 20g , papryka 10g

Herbatka 200ml,

chleb psz.-żyt. 40 g, /2/, masło 10 g /7/, szynka ogonówka 30 g, sałata, ogórek 20g

 

Zupa fasolowa /2/ 200 ml /2/

Kotlecik rybny 2,4,5/ 60g ,

ziemniaki 150 g, surówka z kapusty kiszonej z marchewka 80g

Kompot owocowy 250 ml

26.10.2020r

Poniedziałek

 

 

 

 

Płatki ryżowe z mlekiem 150/25g/2,7/

chleb wieloziarnisty 30g/2/, masło 5 g /7/,

kiełbasa szynkowa 20g , papryka 20g

Herbata mietowo-owocowa 200ml

rogal z masłem 40g /2,7/, serek waniliowy z owocami 40 g/7/

Zupa z soczewicy czerwonej 200ml /2,7/

Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym /2/,

Owoc

Kompot owocowy 250 ml

27.10.2020r

Wtorek

 

 

 

 

 

 

Kakao z mlekiem150g /2,7/,

chleb psz-żyt, 50 g /2/, masło 10 g /7/, pasztet pieczony /2,4,7/ 40g,

ogórek30g

Koktajl mleczno-owocowy 150ml /7/,

chrupki kukurydziane

Zupa pomidorowa z ryżem 250ml /2,7 /

Kotlecik mielony 60 g/2,4/

Ziemniaki 150 g

mizeria /7/

Kompot owocowy 250 ml

28.10.2020r

Środa

 

 

 

 

 

 

Kawa zbożowa Inka z mlekiem15o ml /2,7/

chleb mieszany /psz.-żyt., ziarnisty/ 50g /2/, masło 10 g/7/, schab farmerski 30g , sałata , pomidor 20g

Herbata owocowa 200ml

jajko w sosie jogurtowo-

koperkowym /4,7/, 30g, chleb z ziarnami 40g /2/, masło 10g /7/

Zupa krupnik 200ml /2,4, /

Naleśniki z twarożkiem i dżemem 200g /2,4,7/, sos śmietanowy /7/

Kompot owocowy 250 ml

29.10.2020r

Czwartek

 

 

 

 

 

Kawa zbożowa Inka z mlekiem 150 ml /2,7/

chleb psz.-żyt.50g /2/, masło 10g /7/, pasta z makreli wędzonej 30 g/7/

Budyń waniliowy 150 ml /7/, sos owocowy ,

owoc

Zupa neapolitańska /2,7/ 250 ml

Pieczeń w sosie 2, kasza jęczmienna, sałatka z ogórka kiszonego i marchewki

Kompot owocowy 250 ml

30.10.2020r

Piątek

 

 

 

 

 

 

Zacierka z mlekiem150ml /2,7/,

chleb psz.-żyt. 30g /2/, masło 5 g /7/, serek wiejski z tartym ogórkiem 20g /7/

Herbata owocowa 200 ml, chleb psz.-żyt. 40g /2/, masło 10 g/7/, paluchy śląskie gotowane 40g , ketchup Pudliszki

Zupa barszcz czerwony zabielany 200 ml /2,7/

Pierogi ruskie z cebulka i śmietaną 200g /2,4,7/

Kompot owocowy 250 ml

 

 

 

 

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. w sprawie grup spożywczych stosowanych w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych.

 

ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH

 

1. SELER

  1. GLUTEN

  2. SKORUPIAKI

  3. JAJA

  4. RYBY

  5. ŁUBIN

  6. MLEKO I JEGO PRZETWORY

  7. MIĘCZAKI I MAŁŻE

  8. GORCZYCA , MUSZTARDA

  9. ORZESZKI ZIEMNE

  10. ZIARNA SEZAMU

  11. SOJA

  12. DWUTLENEK SIARKI

14 . KAKAO

 

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9,12 wg oświadczenia producenta

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,2,4,7,9,10,11,12,13 wg oświadczenia producenta

 

Jadłospis sporządził :

Firma cateringowa AGMA

Agnieszka Mancewicz

ul. Dolne Młyny 60

59-700 Bolesławiec

 

                

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.