• Odwiedziło nas: 565934 osób
  • Do końca roku: 196 dni
  • Do wakacji: 4 dni
Poniedziałek, 2018-06-18
Imieniny:
Elżbiety, Marka

Jadłospis

Jesteś tu: » Strona startowa » Jadłospis

 

 

 

 

 Jadłospis od dnia .05.2018r. do dnia .05.2018r.

 

 

 

 

Data

I śniadanie 

II śniadanie

obiad

    Piątek  11.05.2018r

Chleb pszenno- żytni, wieloziarnisty z masłem(1,7), szynką kruchą, pomidor, kakao(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, chleb z masłem, pastą z makreli wędzonej(1,4,7), szczypiorku, jabłka, kiwi

Kapuśniak(1,9) z natką pietruszki, kluski śląskie z sosem pieczarkowym(3,7), ogórek konserwowy, kompot śliwkowy

  Poniedziałek  14.05.2018r

 

Chleb pszenno- żytni, słonecznikowy z masłem, serem żółtym(1,7), pomidor, suchary na mleku(1,7), herbata z cytryną

Kisiel, mini pączki serowe(1,3,7), jabłka, banany

Rosół z makaronem(1,3,9) natką pietruszki, ziemniaki, potrawka z kurczaka, marchewka z jabłkiem, cytrynada

     Wtorek 15.05.2015r

Chleb pszenno- żytni z masłem(1,7), kiełbasą żywiecką, ogórek zielony, kawa biała(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, rogal z masłem(1,7) ,dżemem, jabłka, mandarynka

Zupa selerowa z zacierką(1,3,7,9) natką pietruszki, ziemniaki, wątróbka drobiowa, mizeria(7),  galaretka do picia

     Środa  16.05.2018r

 

Chleb pszenno –żytni z masłem(1,7), pasztetem drobiowym, ogórek kiszony, kakao(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, hot dog, ketchup, jabłka, kiwi

Barszcz biały z kiełbasą(1,7,9), ryż z truskawkami, sosem waniliowym, kompot wieloowocowy

    Czwartek  17.05.2018r

 

Bułka pszenna z masłem(1,7), serkiem topionym Hochland, szczypiorkiem, rzodkiewką, płatki kukurydziane na mleku(7), herbata z cytryną

Jogurt owocowy(7), jabłka, banany

Zupa wiedeńska(1,9) z natką pietruszki, ziemniaki, bitki wołowe, surówka z selera(9), marchewki, pory, kompot wiśniowy

Piątek  18.05.2018r

 

Chleb pszenno- żytni, wieloziarnisty z masłem(1,7), filetem wędzonym indyczym, pomidor, kawa biała(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, chleb z masłem(1,7),  sałatą zieloną, jajkiem(3), ogórkiem, rzodkiewką, jabłka, arbuz

Zupa gulaszowa(1,9), makaron z masłem, serem(1,3,7),  brzoskwinia, cytrynada

   Poniedziałek  21.05.2018r

 

Chleb pszenno- żytni z masłem(1,7), parówka cielęca na gorąco, ketchup, kakao(7), herbata z cytryną

Kasza manna z sokiem malinowym(1,7), jabłka, banany

Zupa ogórkowa (7,9) z koperkiem, ziemniaki, sznycel, sałatka z pomidorów(7), kompot śliwkowy

      Wtorek  22.05.2018r

Chleb pszenno- żytni, słonecznikowy z masłem(1,7), szynką kruchą, pomidor, kawa biała(7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, chleb z masłem(1,7), kabanos drobiowy, ogórek zielony, jabłka, mandarynka

Zupa kalafiorowa(7,9) z natką pietruszki, kopytka z sosem pomidorowym(1,3,7), surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy

      Środa  23.05.2018r

 

Bułka pszenna z masłem, serkiem puszystym Almette(1,7), szczypiorkiem, rzodkiewka, płatki ryżowe na mleku(1,7), herbata z cytryną

Herbata owocowa, mini bułeczki drożdżowe(1,3), jabłka, kiwi

Zupa pomidorowa z makaronem(1,3,7,9) natką pietruszki, ziemniaki, gulasz drobiowy, sałata zielona(7), galaretka do picia

   Czwartek  24.05.2018r

 

Chleb pszenno- żytni, wieloziarnisty z masłem(1,7), schabem pieczonym, ogórek zielony, kakao(7), herbata z cytryną

Jogurt wiśniowy(7), jabłka, pomarańcza

Zupa grochowa(1,9), ziemniaki, filet rybny(4), surówka z młodej kapusty, cytrynada

 

 

 

 

 

 

 

 


                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki 

 

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.